CS-LSA,RTC

LSA

LSA

– Vad är LSA?

  • LSA står för Light Sport Aircraft och är en typgodkännande för amerikanska marknaden. På senare tid har man kunnat registrera dessa flygplan även i europa med hjälp av PTF (Permit To Fly). En PTF är ett tidsbegränsat tillstånd (oftast ett år) och måste förnyas. LSA är godkänd enbart för privat flygning under dager och VFR och kan inte användas för bl.a. skolning. LSA maskiner passar sig utmärkt för privatpersoner eller klubbar som vill ha en enkel maskin och använda den för PPL flygning (ingen skolning).

– Kan man flyga en LSA flygplan med UL cert?

  • Nej, det krävs minst PPL för att flyga LSA

– Vad är skillnaden mellan LSA och VLA?

  • LSA står för Light Sport Aircraft och är en certifiering klass avsedd för USA marknaden och sport pilot licence som inte finns i Europa. Flygplan i Europa kräver minst PPL.
  • VLA står för Very Light Aircraft och är en certifiering enligt Normalkategorin. VLA är för certifierade flygplan som vilken normalklassad flygplan som helst. Flygplan byggda enligt VLA är godkända i europa för VFR dager och VFR mörker samt skolning. Till skillnad från LSA så kan en VLA maskin användas för PPL skolning utan begränsning. EASA undersöker möjligheten att utöka VLA klassen för IFR.

– Finns Tecnam som LSA?

  • Tecnam som flygplanstillverkare är en certifierade organisation och kan därför leverera flygplan inom alla kategorier. Alla Tecnam´s Single Engine modeller kan beställas som LSA.

– Vad är skillnaden mellan LSA och LSA/RTC?

  • Till skillnad från LSA så finns det numera en ny klass som heter LSA-RTC (Restricted Type Certification)
  • Tecnam som tillverkare har tillverkat många flygplan under åren med mycket god kvalité, därför har företaget fått tillåtelse att tillverka flygplan enligt den nya klassen CS-LSA/RTC. Skillnaden mellan RTC och LSA är att en RTC certifieringar inte är tidsbegränsad och löper så länge flygplanet lever. Denna certifiering är godkänt för VFR-dag skolning i Europa. Dock ej mörker!

– Finns Tecnam som CS-LSA/RTC?

  • Tecnam som flygplanstillverkare är en certifierade organisation och kan därför leverera flygplan inom alla kategorier. För CS-LSA/RTC har Tecnam valt den populära modellen P2002-JF som kan fås med Dynon Glasscockpit.